donderdag 31 mei 2018

3D-Kaarten

3D-knippen is een populaire hobby. Je kan er mooie kaarten mee maken al dan niet in combinatie met een andere techniek. Een 3D kaart is een kaart waarop je een plaatje in laagjes maakt (driedimensionaal).

Wat je ervoor nodig hebt:
-3D voorbeeldvel, -Foamtape of 3D kit, -enkele of dubbele kaarten, -een aantal dezelfde plaatjes of 3D knipvellen, -een klein schaartje met scherpe punt (3D-schaartje), -pincet, -stickers.

Om te beginnen ga je eerst het plaatje bestuderen. Ga na wat er op het plaatje "naar voren" komt. Begin altijd met het uitknippen van de gehele afbeelding en gebruik deze als basislaag. Bij het volgende plaatje laat je bijvoorbeeld de achtergrond weg. Van het volgende plaatje knip je alleen die delen uit die naar voren lijken te springen. Leg alle plaatjes op volgorde voor je neer. Afhankelijk van hoe gevorderd je bent kan je een 3D kaart opbouwen in 3-6 laagjes.

Plak het eerste plaatje op de kaart. Dan ga je met 3D-kit laagje voor laagje plakken zodat alle plaatjes er uiteindelijk mooi op verwerkt zijn. Voor de kleine stukjes, kun je eventueel met een pincet het er beter opleggen. Let er wel op dat de plaatjes mooi recht boven elkaar zitten. Als je lijm gebruikt hou er dan wel rekening dat de kaart een tijdje moet drogen.

Uiteindelijk kun je de kaart eventueel nog versieren met een figuurschaar, ponsjes of tekststickers.




Klik HIER om mijn 3D-kaartjes te bekijken.

-Borduurkaarten;
Borduren op papier

Borduren op papier is niet zo heel moeilijk, en de resultaten zijn erg mooi. Deze techniek is te combineren met andere technieken.

Wat je ervoor nodig hebt:
-dubbele kaarten en enkele kaarten, -prikpen, -prikmatje, -rolletje plakband, -borduurgaren/naaimachinegaren (Madeira), -dunne borduurnaald, -dubbelzijdig plakband

Er zijn heel veel boekjes te verkrijgen over borduren op papier met bijbehorende patronen. Ook zijn er kant en klare pakketjes met patronen en garen. Om te beginnen maak je een kopie van het gewenste patroon. Deze leg je op een enkele kaart op de prikmat. Prik nu het patroon uit, met de prikpen goed rechtop. Ben je klaar, kijk dan eerst of je alle gaatjes wel geprikt hebt, door het tegen het licht te houden. Om te gaan borduren gebruik je een stuk borduurgaren (1 draad) of naaimachinegaren. Ga volgens de beschrijving van het patroon te werk. Om te beginnen plak je je draad aan de achterkant van de kaart vast met een stukje plakband. Doe dit buiten het patroon. Voor het afhechten geldt hetzelfde, ook weer met een stukje plakband aan de achterkant vastplakken. Ben je klaar, dan kan je de enkele kaart met dubbelzijdig plakband op de dubbele kaart plakken. Zo is gelijk de achterkant van je borduurwerk netjes weggewerkt.


De kaart kan je verder weer versieren naar eigen inzicht met ponsjes, figuurschaar, tekststickers e.d.

Klik HIER om mijn Borduurkaarten te bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zwart/Wit Pocket Letter

Dit keer deed ik mee met een Zwart/Wit pocket letter, ik zocht leuke papiertjes en maakte zwart/wit stansjes. De basis was gelegd. Ik z...